Награди и признанија

 

 

НЛБ Банка е десет пати прогласувана за најдобра банка во Р.С. Македонија од страна на The Banker

 

  

 

Хронолошки низ годините НЛБ Банка е добитник на следните награди и признанија:

Година 

 Тип на награда 

2022

За проектот „НЛБ Рамка за помош“, НЛБ Банка Скопје ја доби националната награда за најдобра општествено одговорна практика во категоријата „Вложување во заедницата“ кај големи претпријатија за 2021 година и признание за најинвентивна  практика. „НЛБ Рамка за помош“ е програма иницирана и поддржана од НЛБ Групацијата која се спроведе на сите пазари во регионот на кои е присутна Групацијата и претставува уникатен проект за поддршка на микро и малите претпријатија во Ковид кризата. Проектот започна во првата пандемска година, 2020, а истиот продолжи и во 2021 год

2022

Првиот банкарски електронски асистент на НЛБ Банка, НЕЛА, го освои второто место во категоријата „Најдобра автоматизирана алатка чет бот“ на изборот на порталот „Сајт на годината 2021“.

2019

Финансискиот магазин “The Banker” за Банка на годината во Северна Македонија за 2019 година по јубилеен, десетти пат

2019

Македонска берза – Награда „Кристално ѕвоно“ за најтранспарентна компанија – 3то место

2019

Македонска берза - Награда за членки со најголем остварен промет – 3-то место

2019

Финансискиот магазин ЕМЕА на Europe Banking Awards 2018 каде НЛБ Банка АД Скопје, трета година по ред, e избрана за Најдобра банка во Македонија

2019

Euromoney во Лондон, каде НЛБ Банка АД Скопје беше прогласена за Најдобра банка во Македонија за 2018 година

2019

Македонската Асоцијација за човечки ресурси - МАЧР ја одликуваше НЛБ Банка АД Скопје со плакета „Компанија ориентирана кон луѓето“.

2018

Награда за Најдобра веб-страница во категоријата финансиски услуги, банкарство и осигурување

2018

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2018

 Националната награда за најдобри општествено одговорни практики за 2018 година, во категоријата вложување во заедницата со проектот „Пријателство со Специјална Олимпијада Македонија“

2018

Плакета за 3-то место за постигнато учество во вкупниот промет и број на трансакции реализирани во 2017 година од Македонска Берза

2018

Најдобра банка во Македонија од финансискиот магазин ЕМЕА на Europe Banking Awards 2017

2018

Најдобра банка во Македонија од престижниот магазин Euromoney

2018

„Златна Бубамара“ за најдобар комерцијален ТВ спот за 2017 година за НЛБ haPPy картичката

2017

Награда за Најдобра мобилна апликација (мКлик) во 2017 година - една од трите наградени во рамки на изборот „Сајт на годината”, единствена во областа на финансиите

2017

„Награда за членка со најголем промет” на Македонската Берза остварен во 2016 година

2017

Признание за 3-то место според постигнато учество во вкупниот промет и број на трансакции реализирани во 2017 година на Македонската Берза

2017

Награда на Europe Banking awards за Најдобра банка во Македонија од финансискиот магазин ЕМЕА.

2016

Признание за Национален шампион на Македонија на најголемото европско бизнис натпреварување Еuropean Business Awards

2016

Награда за Најдобра веб-страница во категоријата Финансиски институции

2016

Награда „Кристално ѕвоно” од Македонска берза за трета најтранспарентна компанија во 2016 година

2015

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2015

Eurpomoney Best Bank in Macedonia

2015

WeBSEFF Sustainable Energy Excellence Awards

2015

Второ место најдобар веб сајт во Македонија во категоријата финансиски услуги, банкарство и осигурување

2014

КРИСТАЛНО ЅВОНО за најтранспарентно котирано акционерско друшво

2014

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2014

Второ место за најдобар веб сајт во Македонија во категоријата финансиски услуги, банкарство и осигурување

2013

Национална награда за најдобри општествено одговорни практики, категоријата вложување во заедницата, за проектот Галериски простор

2013

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2012

WeBSEFF Sustainable Energy Excellence Awards

2012

Eurpomoney Best Bank in Macedonia

2011

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2010

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2009

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2009

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2009

Superbrand Macedonia

2008

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2008

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2008

Сертификат за компанија со добро корпоративно управување од Стопанска комора на РМ и Транспарентност Нулта-корупција

2008

Eurpomoney Best Investment Bank in Macedonia

2007

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2007

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2007

Сертификат за компанија со добро корпоративно управување од Стопанска комора на РМ и Транспарентност Нулта-корупција

2006

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2006

Euro STP Excellence Award by Deutche Bank

2006

The Best bank in Macedonia by gross profit by Finance Central Europe

2005

The Best bank in Macedonia by ROE by Finance Central Europe

2004

The Best bank in Macedonia by gross profit by Finance Central Europe

2003

Банка на годината во Македонија според „The Banker“

2003

The Best bank in Macedonia by gross profit by Finance Central Europe

2002

The Best bank in Macedonia by gross profit by Finance Central Europe

·